ÇorbalarMenülerYiyecekler
1.Diyet Pazı Çorbası
1.1 Sağlıklı Pişirme Yöntemleri Diyet Pazı Çorbası Yapımı
İçindekiler
1.2 DİYET PAZI ÇORBA
Besin Değeri | 100 gramda | Açıklama |
---|---|---|
Kalori | 22 kcal | Düşük Kalori (kilo verme) |
Karbonhidrat | 2.7 g | Orta düzey glisemik endeks |
Lif | 1.7 g | Kan şekeri, kollesterol düşürücü, bağırsak aktiviteleri için faydalı |
Protein | 1.4 g | Sebze ailesinde yüksek protein |
Yağ | 0.3 g | Düşük Yağ |
Kolesterol | 0.0 mg | % 0.0 |
A Vitamini | 477.0 IU | % 9.5 Yüksek etkili antioksidan |
C Vitamini | 28.3 mg | % 47.2 Yüksek etkili antioksidan |
Potasyum | 233.0 mg | % 6.7 ödem atıcı |
Kalsiyum | 110.0 mg | % 11.0 Kemik ve diş sağlığına faydalı |
Demir | 3.0 mg | % 16.8 Diğer sebzelere göre, Yüksek demir içeriği |
Sofralarımızın vazgeçilmez öğün örüntülerinden biridir çorba. Hem sağlıklı hem hazırlaması kolay bir tarifle diyet pazı çorbası yapıyoruz.
1.1 Malzemeler (4 Kişilik Tarif)
Malzemelerimiz 4 kişi için hazırlandı, eğer şeker hastalığınız varsa bu tarifte kullanılan havuç ve patatesi biraz daha azaltmanızı öneririm. Aynı Tarifi ıspanak ile de uygulayabilirsiniz. Bknz. Barçello tarifi
- 2 yemek kaşığı bulgur
- 4 adet büyük boy ve sapı ile pazı yaprağı
- 1 küçük boy patates
- 1 küçük boy havuç
- 1 küçük boy soğan
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı ya da tereyağı
- 1 tepeleme yemek kaşığı salça
- 1 çay kaşığı karabiber
- İstenilen ölçüde tuz
1.2 HAZIRLANIŞI
- Çorbayı yapacağınız derin bir tencereye yağı koyun.
- Soğan ve salçayı ekleyerek orta ateşte 1-2 dakika kadar karıştırın.
- Ardından ince ince doğramış olduğunuz pazı yapraklarını ekleyerek bir tur karıştırın.
- Küçük küp şeklinde doğradığınız patatesi ve havucu ekleyin.
- Bir tur daha karıştırın ve bulguru ekleyin.
- Malzemeler özdeşleşene kadar 1-2 dakika karıştırmaya devam edin.
- Üzerine 400 cc kadar su ekleyin.
- Çorba su çektikçe ve kaynama aşamasında iken, istenilen kıvama göre sıcak su ekleyebilirsiniz.
Tarif 4 kişiliktir.
Afiyet Olsun. Dyt. Füsun BİLGİN ÇAKMAK
Dyt. Notu:
Yukarıda tabloda pazının besin değerleri ile ilgili bazı bilgiler verdik, gelelim bu içeriklerin vücudumuza sağladığı faydalara kısaca göz atmaya;
Genel :
- Kemik sağlığına olumlu etkileri vardır, kemikleri güçlendirir. güçlendirir.
- Şeker hastalığına (Tip 2 Diabet) ve insülin direncine içerdiği liflerden ve düşük karbonhidrattan dolayı olumlu etkisi vardır.
- Özellikle A vitamini ve C vitamini yüksek olduğu için;
-
- Kanserden koruyu özelliği vardır.
- Göz sağlığı için faydalıdır.
- Saçları canlandırır ve korur.
-
- Yüksek potasyum içeriğinden dolayı;
-
- İdrar söktürücüdür.
- Demir içeriği yüksek olduğu için demir eksikliğine bağlı anemi için olumludur. Kırmızı kan üretimini destekler.
- İdrar yolu iltihabına iyi gelir.
-
Spesifik
-
-
- Özellikle Ispanağın içeriğinde bulunan betain maddesi de önemlidir. Betain bir amino asit olan homosistein düzeyini düşürür. Özellikle homosistein yüksekliğine bağlı olan gebelik sonlanmasında , düzeyin düşürülmesi önemlidir. Homosisteinin kanda düzeyinin azalması ise daha kuvvetli beyin, kalp ve hafıza demektir.
- Hafıza demişken ; Ispanak ve pazıda bulunan bitkisel kaynaklı omega -3 yağ asitleri (EPA / DPA) kan kollesterolu ve beyinsel aktiviteler üzerinde sağlıklı etki eder.
-
Önerilen Video | Mide Hastalıkları ve Beslenme
Mahall Diyetisyen – Ankara Klinik Diyetisyen – 2021
Bir Yorum