ÇorbalarMenülerYiyecekler

1.Diyet Pazı Çorbası

1.1 Sağlıklı Pişirme Yöntemleri Diyet Pazı Çorbası Yapımı

1.2 DİYET PAZI ÇORBA

diyet pazı çorba

Besin Değeri 100 gramda Açıklama
Kalori 22 kcal Düşük Kalori (kilo verme)
Karbonhidrat 2.7 g Orta düzey glisemik endeks
 Lif 1.7 g Kan şekeri, kollesterol düşürücü, bağırsak aktiviteleri için faydalı
Protein 1.4 g Sebze ailesinde yüksek protein
Yağ 0.3 g Düşük Yağ
Kolesterol 0.0 mg % 0.0
A Vitamini 477.0 IU % 9.5 Yüksek etkili antioksidan
C Vitamini 28.3 mg % 47.2 Yüksek etkili antioksidan
Potasyum 233.0 mg % 6.7 ödem atıcı
Kalsiyum 110.0 mg % 11.0 Kemik ve diş sağlığına faydalı
Demir 3.0 mg % 16.8 Diğer sebzelere göre, Yüksek demir içeriği

Sofralarımızın vazgeçilmez öğün örüntülerinden biridir çorba. Hem sağlıklı hem hazırlaması kolay bir tarifle diyet pazı çorbası yapıyoruz.

1.1 Malzemeler (4 Kişilik Tarif)

Malzemelerimiz 4 kişi için hazırlandı, eğer şeker hastalığınız varsa bu tarifte kullanılan havuç ve patatesi biraz daha azaltmanızı öneririm. Aynı Tarifi ıspanak ile de uygulayabilirsiniz. Bknz. Barçello tarifi 

  • 2 yemek kaşığı bulgur
  • 4 adet büyük boy ve sapı ile pazı yaprağı
  • 1 küçük boy patates
  • 1 küçük boy havuç
  • 1 küçük boy soğan
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı ya da tereyağı
  • 1 tepeleme yemek kaşığı  salça
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • İstenilen ölçüde tuz

1.2 HAZIRLANIŞI

  • Çorbayı yapacağınız derin bir tencereye yağı koyun.
  • Soğan ve salçayı ekleyerek orta ateşte 1-2 dakika kadar karıştırın.
  • Ardından ince ince doğramış olduğunuz pazı yapraklarını ekleyerek bir tur karıştırın.
  • Küçük küp şeklinde doğradığınız patatesi ve havucu ekleyin.
  • Bir tur daha karıştırın ve bulguru ekleyin.
  • Malzemeler özdeşleşene kadar 1-2 dakika karıştırmaya devam edin.
  • Üzerine 400 cc kadar su ekleyin.
  • Çorba su çektikçe ve kaynama aşamasında iken, istenilen kıvama göre sıcak su ekleyebilirsiniz.

Tarif 4 kişiliktir.

Afiyet Olsun.   Dyt. Füsun BİLGİN ÇAKMAK

Dyt. Notu:

Yukarıda tabloda pazının besin değerleri ile ilgili bazı bilgiler verdik, gelelim bu içeriklerin vücudumuza sağladığı faydalara kısaca göz atmaya;

Genel :

  • Kemik sağlığına olumlu etkileri vardır, kemikleri güçlendirir.  güçlendirir.
  • Şeker hastalığına (Tip 2 Diabet) ve insülin direncine içerdiği liflerden ve düşük karbonhidrattan dolayı olumlu etkisi vardır.
  • Özellikle A vitamini ve C vitamini yüksek olduğu için;
      • Kanserden koruyu özelliği vardır.
      • Göz sağlığı için faydalıdır.
      • Saçları canlandırır ve korur.
  • Yüksek potasyum içeriğinden dolayı;
      • İdrar söktürücüdür.
      • Demir içeriği yüksek olduğu için demir eksikliğine bağlı anemi için olumludur.  Kırmızı kan üretimini destekler.
      • İdrar yolu iltihabına iyi gelir.

Spesifik

      • Özellikle Ispanağın içeriğinde bulunan betain maddesi de önemlidir. Betain bir amino asit olan  homosistein düzeyini düşürür. Özellikle homosistein yüksekliğine bağlı olan  gebelik sonlanmasında , düzeyin düşürülmesi önemlidir.  Homosisteinin kanda düzeyinin azalması ise daha kuvvetli beyin, kalp ve hafıza demektir.
      • Hafıza demişken ; Ispanak ve pazıda bulunan bitkisel kaynaklı omega -3 yağ asitleri (EPA / DPA) kan kollesterolu ve beyinsel aktiviteler üzerinde sağlıklı etki eder.

Önerilen Video | Mide Hastalıkları ve Beslenme

Mahall  Diyetisyen – Ankara Klinik Diyetisyen – 2021

 

Devamı...

Diğer Paylaşımlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ayrıca Bakmak İster misin?
Kapat
Back to top button