Makaleler

Kilo Almadan Sigarayı Bırakmak

Sigarayı bırakacağım ama korkuyorum zaten 2-3 kilo fazlam var. Bıraktıktan sonra ya kilo alırsam L
Bir çok kişide bu düşünce, etrafında gözlemlediği örneklerle sabitleşmiş durumda. Peki Yalan mı ?
Kısmen diyelim ve nedenini açıklamaya çalışalım.
Öncelikle; sigara mutlulukla ilgili olan 4 hormondan birini salgılatır. Bu hormon ENDORFİN hormonudur.
Sigara içtikten sonra endorfin hormonunun salgılanmasına bağlı olarak kişi kendini daha rahat, stressiz ve iyi hisseder. Endorfin hormonu salgılanmak için en çok neye ihtiyaç duyar ?
Yani sadece sigara ile değil, dış kaynaklardan özellikle çikolata , tatlılar, karbonhidrat içeriği yüksek olan besinler de endorfini salgılatır ve kişi sanki sigara içmiş gibi kendini yine iyi hisseder.  Kısa bir süre sigara içme isteği bastırılır ve sonrasında bu durum döngüsel olarak tekrarlanır.
Sonuç ?
Ağır karbonhidrat alımı sonucunda bunlar sizin vücudunuza yağ dokusu, artan kilo, agresif kontrolsüz alımlarda ise insülin direnci ve hatta tip 2 diabete kadar gidebilir.

Çözüm:
1-      Mutluluk hormonlarını salgılatan bir diğer durum ise spordur. Sigarayı bırakan kişiler düzenli aktivite yaptıkları takdirde yine mutluluk hormonları salgılanacak, yeme ihtiyacı hissetmeyecek ve hatta sigarayı bıraktıktan sonra çok daha rahat bir şekilde kilo verebilecektir.  Tabi sigara içen bir kişide ile metabolizmanın %4 civarında arttığı düşünüldüğünde , yerine spor konduğu takdirde bu dezavantaj da ayrıca ortadan kalkacaktır.

2-      Bir diğer dikkat edilmesi gereken durum ise su tüketimidir.
Sağlığımız için günlük tüketmemiz gereken su miktarı her ne kadar kilo başına 30 cc olsa da, sigarayı bırakan kişilerde bu miktarın biraz daha üstüne çıkarak kilo başına 35 cc olmasında fayda var.
3-      C vitamini
Özellikle sigarayı bıraktıktan sonraki 1 hafta c vitamini kaynaklarından her zamankinden daha fazla beslenmek gerekiyor.  En iyi c vitamini kaynakları kuşburnu, trunçgiller, yeşil yapraklı sebzeler. Bunlara diyetinizde daha sık yer vermek te olumlu olacaktır.

4-      Öğün sayısı
İlk 1-2 hafta daha sık ve daha az miktarlarda beslenerek sonraki haftalarda öğün sayısını yavaş yavaş düşürmek mantıklı olacaktır. Normal sağlıklı bireylerde günde 4 öğün beslenmesi tavsiye edilir. 7 –  öğünle başlayarak her hafta bir öğün düşürüp sonrasında beslenme sayınızı 4 öğünde sabitleyebilirsiniz.

Devamı...

Diğer Paylaşımlar

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ayrıca Bakmak İster misin?
Kapat
Back to top button