MakalelerGünün Yazısı

ZAYIFLATAN PROBİYOTİKLER

ZAYIFLATAN PROBİYOTİKLER VAR MIDIR?

ZAYIFLATAN PROBİYOTİKLER VE KİLO VERME ÜZERİNE ETKİSİ

 

zayıflatan probiyotikler

Probiyotikler, yardımcı mikro-organizmalar (bakteriler) olarak vücudumuzda, öncelikli olarak bağırsakların etrafında olmak üzere yaşarlar. Vücudun bağırsak florası içinde başlayan dengeyi sağlama işlevleri; bazıları direk olarak, bazıları da dolaylı yollardan olmak üzere çeşitlenir. Bugünkü yazımızda probiyotiklerin zayıflama üzerindeki rolüne odaklanacağız.

ZAYIFLATAN PROBİYOTİKLER VE SÜREÇ

Öncelikle şunu bilmemiz gerekir ki, vücudun ihtiyacı olduğu çeşitli vitaminleri ve protein gruplarını besinlerden parçalanmamış bir şekilde alırız. Bu besinlerin çiğnenmesi ve midede parçalanması kısmı aslında bize sadece vücudumuzun gün içerisinde harcayacağı enerjiyi sağlar.

Bu besinlerin bize gerekli olan vitamin ve protein olarak vücudumuzun kullanabileceği hale gelmesinde ise vücudumuzdaki yararlı mikro-organizmalar olarak tanımlanan bakteriler rol alır.

Türkiye’ de özellikle son yıllarda insanların yaşam biçimlerini gittikçe daha sağlıklı yöne çevirmeye olan ilgisi artmaktadır. Bu nedenle insanlar bu konuda daha da fazla araştırmaya başladılar ve bu yazımda sizlere probiyotiklerin vücudumuza etkileri ve özellikle de doğru bileşenler ile bir araya geldiğinde kilo verme için nasıl katalizör olarak çalıştığı konusunda güncellenmiş bilgiler ile yardımcı olmak için paylaşımda bulunacağım.

DOĞUMDAN YAŞAMA ZAYIFLATAN PROBİYOTİKLER

Anne karnında hayatımızın bir parçası olmaya başlayan probiyotikler, anne sütü ile birlikte bebekliğin ilk 6 ayı boyunca gelişimimizde önemli bir role sahipler. Özellikle de bağışıklık sistemimizin temel taşı olan anne sütü, aslında vücudun besinleri doğru şekilde enzimlerini sağlamak için gerekli mikro-organizmaların vücutta yer edinmesini ve vücudun bu konudaki doğal dengesini bulmasını sağlar. Bizim vücudumuz da bu yararlı mikro-organizmalardan biri olan probiyotikler ile burada tanışır.

Daha sonrasında da hayatımızın gerek süt ile gerek ise yoğurt ile bir parçası olmaya devam eden probiyotikler, yeterli kullanımla devam edildiğinde sağlıklı bir birey olmamıza katkıda bulunur.

Doğumumuzdan başlayan bu görevler, sağlıksız yaşam biçimi, düzensiz kilo alımı ya da düzensiz kilo verimi gibi süreçler ile sekteye uğradığında onlara yardımcı olmak da bizim görevimizdir. Zamanında müdahale ile bilinçli probiyotik kullanımı bu nedenle önemlidir.

Probiyotikler, Uyku kalitesi olsun, sağlıklı kiloda olmak olsun; hayat standardımızın yüksek olmasını sağlar.

Probiyotiklerin Eksikliği

Probiyotiklerin eksikliğinde , hemen başlamasa da vücudumuzda  ilk tekleyen sistem bağırsaklar olur . Tuvalete gitmek konusunda zorluk  yaşamak ile başlayan bu sıkıntılar;

  • kilo alımına,
  • uyku kalitesinin düşmesine,
  • vücutta yağ dokusunun artmasına,
  • buna bağlı olarak oluşabilecek hastalıklara,
  • hareketsizliğe,
  • obeziteye,
  • insanın kendini beğenmemesine
  • sosyal ortamlara çıkma sıklığının azalmasına
  • Tüm bunlara bağlı olarak oluşabilecek endokrin ve hormonal da olmak üzere hastalıklara,  durum-sonuç döngüsü dolayısıyla psikolojik olarak etkilenmeye kadar varabilir.

Tabii, bazen de çeşitli hastalıklara karşı kullanılan anti-biyotikler bize yararlı olan mikro-organizmaların bir kısmını da öldürdükleri için probiyotik eksikliği,  vücudumuzda etkisini olumsuz olarak  gösterir.

Bu nedenle düzenli anti-biyotik kullanımlarında kilo alımı oldukça sık görülür. Bu anti-biyotikleri kullanım süresi bittikten sonra  doğru dozajlar ile vücudumuza probiyotik konusunda destek olmamız gerekir.

Probiyotik takviyesini bir uzman ile birlikte ayarlanmalıdır. Aksi durumlarda farklı ve gereksiz dozaj kullanıları da olumsuz sonuçlara neden olabilir.

ZAYIFLATAN PROBİYOTİKLER VE KİLO ETKİLEŞİMİ Araştırmaları

2013’te yapılan bir çalışmaya göre probiyotik kullananların kullanmayanlar ile kıyaslandığında 3 aylık bir süreç gözlemlenen sonuç bel bölgesi yağlanmalarının 8.2% ile 8.5% arasında daha fazlasını kaybettikleri gözlemlenmiştir.[1] Ayrıca bir diğer araştırmaya göre de vücutta probiyotik eksikliği ile obezite arasında paralel bir bağlantı olduğu gözlemlenmiştir.[2] Takviyesinin yapılmasının bu kadar kolay olduğu bir mikro-organizmanın eksikliğinin çok ciddi sonuçları olabileceğini göz ardı etmemeliyiz.

Özellikle kilo durumu ve prebiyotik ilişkisini belirlemek için yapılan  araştırmaların asıl başlangıç tarihi 2013 lerde yapılmıştır.

Araştırmalar, bağırsak disbiyosiz’unun ( DİSBİYOSİZ: bağırsak mikroplarındaki dengesizlik) , obezite sürecindeki gelişmelere ve artışa etki etmektedir ancak bunun asıl nedeni tam olarak saptanmamıştır.

Zayıflatan Probiyotikler: Lactobacillus rhamnosus

Yine 2013-2014 yılları arasında İngiliz Beslenme Dergisi’nde yayınlanan araştırmada Lactobacillus rhamnosus’un obezite ile ilgili sonuçları şunlardır;

Fareler üzerinde yapılan deneylerde obesite durumlarında gerileme görülmüştür.

  • Obeziteye karşı  ve anti-inflamatuar özellikler göstermiştir.
  • Yine farelerde birkaç kemirgen modelinde anti-hiperglisemik etki ile beraber  anti-diyabetik etki oluşturmuştur.
  • Şeker (glukoz)  toleransını  artırırmış  ve buna bağlı olarak ta insüline karşı duyarlılık   artmıştır.
  • Alkole bağlı olmayan karaciğer hastalıklarında karaciğerin fonksiyonlarını onarmıştır.

Zayıflatan Probiyotikler: Lactobacillus Gasseri

Yağ kaybı üzerindeki etkileri incelendi. Çalışma, yararlı bakteri içeren ve fermente olan  süt ürünleri tüketen fazla  karın yağına sahip kişiler ile gerçekleştirildi.

12 hafta süresince bu kişilerin  karın yağlarında  %8,2–8,5’ civarında yağ kaybı gözlemlendi. Aynı kişiler bahsedilen süt ürünlerini bıraktıkları zaman ise kaybedilen karın yağları tekrar oluştu.

Doğru yönlendirme ile sizler de daha sağlıklı olmaya bir adım daha yaklaşmışken, yeni yazılarımda görüşmek üzere.

[1] https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1756464612001399

[2] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6490470/

Ayrıca Bknz. https://www.fusunbilgin.com.tr/probiyotikler-kanseri-beyinden-once-taniyor/

Dyt. Füsun BİLGİN ÇAKMAK

Ankara Online Diyetisyen

[1] https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1756464612001399

[2] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6490470/

ANAHTAR

Probiyotik, Kilo verme, Ankara diyetisyen, Online Diyetisyen, ZAYIFLATAN PROBİYOTİKLER VAR MIDIR?

Devamı...

Diğer Paylaşımlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ayrıca Bakmak İster misin?
Kapat
Back to top button