Karabuğday Pilavı
Karabuğday Pilavı Nasıl Yapılır ? Karabuğday Pilavı ve Besin İncelemesi
İçindekiler
KARABUĞDAY PİLAVI VE BESİN İNCELEMESİ
Malzemeler:
2 Su bardağı Karabuğday
2 Su bardağı ılık su
4 Yemek Kaşığı Z. Yağı
2 Diş sarımsak
2 Kapa biber
4 Adet Yeşil Biber
1 Sap yeşil soğan
1 Silme tatlı kaşığı tuz.
1 /2 Silme tatlı kaşığı karabiber.
Yapılışı :
İnce doğranmış biberleri z. Yağında çok az soteleyin. (4-5 dakika kadar)
Üzerine karabuğdayı, ezilmiş sarımsağı ekleyin
Baharatları ekleyin
2-3 kez çevirin
2 su bardağı suyu ilave edin.
Pilav şeklinde demleyin.
Bir porsiyonu ortalama 2 servis kaşığıdır.
Servis sırasında doğranmış yeşil soğanları üzerine ilave edin.
Yanında yoğurt ve salata ile tüketilmesi önerilir.
KaraBuğday Besin İncelemesi
Konu başlığımız Karabuğday Pilavı ancak burada karabuğdayın kendisini temel alarak içeriğinden ve besin yararlılığından bahsetmekte fayda var.
Ülkemizde yeni yeni tanınmaya başlayan, slav ülkelerinde greçka adıyla bilinen ve sık tüketilen, tatlısı, pilavı, çorbası, salatası yapılan bu bitkinin faydaları gerçekten çok yönlü.
Şöyle bir bakalım .
Lif içeriği yüksek,
Protein yönünden zengin ki 100 gramında 13.7 gr protein içeriyor. Gerçi bitkisel protein olduğu için emilimi %40 ve arginin içermiyor ama olsun , yanında bir miktar yoğurt ile bu sorunu da halledebiliriz diye düşünüyorum. (arginin – lisin olayı 🙂 )
Özellikle gluten içermediği için çölyak hastalığında yada glutene duyarlı olan bireylerde rahatlıkla tüketilebilir.
İçeriğinde bulunan vitamin ve mineraller nedeni ile özellikle kansere karşı vücudun savunma mekanizmasını güçlendirir.
Glisemik endeks değeri düşük olduğu için kan şekeri üzerindeki olumlu etkisi nedeni ile şeker hastalarının rahatlıkla tüketebileceği bir besindir.
https://www.fusunbilgin.com.tr/kan-sekerinin-normal-cikmasi-yeterli-degil/
1 porsiyon karabuğday pilavı kaç kaloridir ?
2 servis kaşığı karabuğday pilavı ortalama 220 kaloridir.
Biyoyararlılık
Hayvansal kaynaklı protein içeren besinlerin yağ oranı da yüksek ne yazık ki , bu nedenle özellikle kollesterol, karaciğer yağlanması veya kilo sorunu olan kişilerde karabuğday kullanmak çok daha mantıklı.
100 gram et grubundan 15 gram yağ alacaksınız . Bu da 135 kilokalri demektir.
100 gr karabuğday ise sadece 2 gr yağ içeriyor ki >>Sadece 18 Kilo kalori
Hangi hastalıklarda kullanılması özellikle önemli
- Tip 2 diyabet
- Kollesterol
- Trigliserit yüksekliği
- Kalp – Damar hastalıkları
- Karaciğer Hastalıkları
- Çölyak Hastalığı
Gelelim vitamin ve mineral durumuna,
İçerdiği Vitaminler
B1
B2
B5
B6
B9
E
PP
Mineraller
Potasyum
Magnezyum
Fosfat
Manganez
Fosfor,
Kalsiyum
Demir
Çinko.
Biyoyararlılığı oldukça yüksek olan bu besinin haftada ana öğünlerde , ancak tabi ki her öğün değil kullanılması sağlığımız için oldukça uygun.
Karabuğday ile ilgili diğer bilgiler için youtube linki https://www.youtube.com/watch?v=pPJes2gi9to
Dyt. Füsun BİLGİN ÇAKMAK – 2022
Mahall Diyetisyen / Ankara Diyetisyen