Makaleler

Asitli İçeceklerin Zararları Nelerdir?

Asitli İçeceklerin Zararları Nelerdir?

Toplum içinde azlı içecek olan bilinen asitli içecekler içerisinde bulunan şeker (ki aslında çoğunlukla mısır yada glukoz şurubu L)  ister normal ister diyet olsun, insan sağlığı için tehlikeli bir maddedir.


Bugüne kadar asitli içeceklerin bilinen zararları :
·        Mide ve bağırsak hastalıkları, 
·        Gastrit, 
·        ülser, 
·        kemik erimesi rahatsızlığı, 
·        osteoporoz, 
·        diş çürüme, 
·        meme kanseri, 
·        adet düzensizliği, 
·        karaciğer yağlanması, 
·        östrojen hormonu düzensizliği, 
·        obezite, 
·        diş eti rahatsızlığı, 
·        felç riski, 
·        damar tıkanıklığı 
·        kalp hastalıkları

Bugünlerde yeni bir araştırma sonucu ile karşı karşıyayız.
Evet gazlı ve şekerli içecekler erken bunamaya neden oluyor! Asitli içecekler grubundaki tüm içecekler buna dahil.
 
Asitli, gazlı, şekerli yada diyet içecekler sıkça tüketildiğinde (haftada 4 ten fazla) Bunama yani demans hastalığı riskini yüzde 300 arttırdığı ve bu hastalığı daha erken zamana çektiği gözlemlendi.
Yapılan araştırma ABD’deki Boston Üniversitesi tarafından uzun süren bir deneyden sonra ortaya çıktı.
Çalışma yaparken, dünyada ilk defa bu tip içeceklerin göreceli zararları bulundu.
Asitli içecekler daha masum algılanması gözükmesi için yapay tatlandırıcıya geçip, İnsanlar üzerinde bir algı etkisi yapıyordu. Oysaki  yapay şeker İnsülin’in salgılanmasına ciddi engel olduğu görülmeye başladı.

Daha açıkça anlatırsak vücuda alınan şekeri düzene çeken İnsülin hormonu, yapay gelen şekeri algılayamıyor ve salgılanmıyordu. Zaten sorun bununla başlıyor.
Bilimsel çalışmalar her defasında asitli, gazlı, şekerli yada tatlandırıcılı içeceklerin içilmemesi için uyarılarını tekrarlıyor.
Özellikle Çocukların ve Kadınların daha çok dikkat etmesi gerekmekte.

Tatlandırıcılı içecekler Alzheimer ve Felç Riskini Arttırıyor!

2000 yılından beri 4 bin kişinin yediği ve içtikleri 7 yıl boyunca değerlendirmeye alındı. Sonrasında 2007 ve 2017 yılı arasında 10 yıl boyunca da izlendi.
Sonuçlar ise Alzheimer’s & Dementia and Stroke (Alzheimer, Bunama ve Felç) isimli dergide yayınlandı. Raporda en dikkat çeken net bilgi günde en az 1 tane tatlandırıcılı içecek alan kişilerin, Alzheimer riski içmeyene göre 3 kata varan riski arttırıyor ve aynı zamanda felç olma riskini de aynı oranda arttırdı belirlendi.
Şekerin kanıtlanmış zararlarının içine doğal yada yapay olmasının bir farkı yok. Hatta diyet içeceklerin daha da zararlı olma riski apaçık ortada. Bu içecekleri üreten algı ile tatlandırıcılı içecekler “sıfır kalori- 1 kalori yada kalorisiz” ve “şekersiz” oldukları reklamlarda bilinçli bir şekilde, bir çok kişinin de bu ürünlere dikkatini  çekiyordu.
Sağlık Bakanlığı, sigara ile ilgili yaptırımlarını aynısı, bu içeceklerin tüketimlerinin zararlarından da bahsedeceğini umuyoruz. Toplum olarak çocuk yaştakilere doğal sıkma meyve suları ve ayran gibi sağlıklı içecekleri aşılamalıyız.

 

Asitli İçeceklerin Zararları nelerdir?

Su içilmediğinde, toksik maddeler vücutta birikime başlar. Fakat su yerine daha çok asitli ve şekerli içeceklere yöneliriz. Bu içecekler alkol gibi bedene zarar verip, kötü mikroorganizmaların gelişimini tetiklemektedir. Doğal olarak Bağışıklık sistemi ileride her türlü baskıyla savaşamadığından çöker ve kanser tipi ölümcül hastalıklar ile genç yada yaşlılıkta ölüme doğru gidilir.
Madem bu kadar apaçık zararlı olan bu içecekleri neden halen tüketiyoruz?

Tüketicinin beynini yakan ve etkisi altına alan reklamlar olabilir mi?

 

 

Devamı...

Diğer Paylaşımlar

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ayrıca Bakmak İster misin?
Kapat
Back to top button